добре дошли в моя уеб сайт

Галерия

ЗА КАРИЕСИТЕКариесът е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ). При липса на ...
ЗА КАРИЕСИТЕ


Кариесът е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ). При липса на адекватно лечение, заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията на кариеса - самостоятелно или последователно:

кариес — пулпит — периодонтит — киста — абсцес (флегмон) -
— остеомиелит

Ето защо от решаващо значение е кариесът, когато бъде открит да бъде незабавно лекуван. Не отлагайте излишно лечението на кариесите, защото това затруднява и оскъпява лечението.

СИЛАНТИПостоянните зъби, още с поникването си са предразположени към възникването на кариес поради ...СИЛАНТИ

Постоянните зъби, още с поникването си са предразположени към възникването на кариес поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. Освен това по дъвкателните повърхности може да има дълбоки ямки и фисури (цепнатини) в които се задържа храна и повишава риска от кариес. Ако тяхното наличие бъде установен от стоматолога, то желателно е те да бъдат “силанизирани” – запечатани със специален материал, което възпрепятства по-нататъшното задържане на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите. За силанизиране зъбите на вашето дете, обръщайте се към стоматолога още, когато то навърши шест години – когато поникват първите постоянни зъби – шестиците.
ПРОФИЛАКТИКА НА ЗЪБНИЯ КАРИЕСПрофилактиката на зъбният кариес е комплексна дейност. Правилното й ...

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗЪБНИЯ КАРИЕС

Профилактиката на зъбният кариес е комплексна дейност. Правилното й осъществяване зависи от създаването на профилактични навици, а отговорността за това се разпределя по равно между пациента и стоматолога. Установено е, че цената на профилактичните мероприятия е една десета от стойността на едно евентуално лечение. Не трябва да се пропуска и фактът, че всяко лечение в една или друга степен е инвазивно мероприятие по отношение на биологичните структури, в резултат на което те никога не се възстановяват 100 %. За профилактиката на зъбният кариес могат да се разграничат следните няколко фактора:

1) редовно и правилно почистване на зъбите
2) използване на води за уста за редуциране на бактериалната флора
3) редовни профилактични прегледи и лечение на малките кариеси

БОЛКАТА ОТ КАРИЕСБолката, ах болката! Какво не ни кара да правим тя? Да стенем нощем в постелята, ...

БОЛКАТА ОТ КАРИЕС

Болката, ах болката! Какво не ни кара да правим тя? Да стенем нощем в постелята, да спрем да се храним, да препиваме с алкохол, да се тъпчем с лекарства... И, о Боже, да ходим на стоматолог! Ужас!

 Можем да я разделим на два типа:

а) болка в резултат от развитие на кариеса и неговите усложнения
б) болка в резултат от некариесни увреждания

 Зъбите заболели от кариес реагират с болка срещу следните дразнители: химични, осмотични, термични дразнители от храната, както и при механично дразнене при дъвчене. При напреднал кариес в кухината се задържа храна, която оказва продължително въздействие като химичен дразнител. Тя се разпада и е източник на неприятна миризма. При кариес по страничните повърхности на зъба храната се набива между зъбите и дразни венеца. Той се възпалява и започва да боли.
ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА КАРИЕСИВъпреки, че за кариеса се смята, че е полиетиологично заболяване за ...ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА КАРИЕСИ

Въпреки, че за кариеса се смята, че е полиетиологично заболяване за неговото възникване и развитие са виновни няколко основни фактора:

а) устойчивост на зъбите спрямо киселинно въздействие
б) зъбна плака и образуващите я микроорганизми
в) въглехидрати

Уебсайт в alle.bg